ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Συμβουλές σχετικά με τη χορήγηση και την ανίχνευση του Κοβαλτίου

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Συμβουλές σχετικά με τη χορήγηση και την ανίχνευση του Κοβαλτίου
05 Ιουλ
2018

Ακολουθεί συμβουλευτικό έγγραφο το οποίο έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιπποδρομιακών Αρχών. 

(Συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της IFHA για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών και πρακτικών στους ίππους: πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το κοβάλτιο).

Τα διεθνή όρια για το κοβάλτιο στο αίμα και στα ούρα δημοσιεύονται στο άρθρο 6Α, Ενότητα 16 της Διεθνούς Συμφωνίας των Ιπποδρομιακών Αρχών (IABRW), και είναι  0,1μg ολικού κοβαλτίου ανά ml ούρων και 0,025μg ολικό κοβάλτιο (ελεύθερο και δεσμευμένο) ανά ml στο πλάσμα . Σχετικά με τη χρήση του κοβαλτίου και την ανίχνευσή του στα δείγματα βιολογικών υλικών κατά τον έλεγχο ντόπινγκ συμβουλεύουμε τα εξής:
- Τα όρια ανίχνευσης καθορίστηκαν μετά από μια διεθνή έρευνα σχετικά με τις συγκεντρώσεις κοβαλτίου σε καθαρόαιμους ίππους κατά την διάρκεια των ιπποδρομιακών  συγκεντρώσεων.

- Μια συμβατική διατροφή για ίππους σε αγωνιστική περίοδο είναι περισσότερο από αρκετή για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες ενός ίππου σε κοβάλτιο και βιταμίνη Β12. Δεν έχουν παρατηρηθεί και τεκμηριωθεί περιπτώσεις ανεπάρκειας κοβαλτίου στους ίππους ή άλλες παθήσεις για τις οποίες η ενδεδειγμένη θεραπεία να είναι η χορήγηση κοβαλτίου.

 - Με τα έως σήμερα επιστημονικά δεδομένα, σαν οδηγία, προτείνεται ότι δεν θα πρέπει να χορηγείται περισσότερο από 5 mg από το στόμα την ημέρα πριν από τις ιπποδρομίες (αντιστοιχεί σε 1 mg κοβαλτίου σε ενέσιμη δόση). Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πάντα ο Κώδικας Ιπποδρομιών και οι Γενικές Διατάξεις σχετικά με τη χορήγηση θεραπευτικών σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής. 

- Τα ενέσιμα συμπληρώματα κοβαλτίου δεν προσφέρουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε θρεπτικό επίπεδο, καθώς η δέσμευση του κοβαλτίου στο μόριο της βιταμίνης Β12 συμβαίνει στο έντερο του ίππου.

- Οι προπονητές θα πρέπει να συμβουλεύονται τους κτηνιάτρους τους για να εξασφαλίσουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής που χορηγούν στους ίππους τους παρέχουν μόνο την αναγκαία ποσότητα κοβαλτίου για την κάλυψη των επιστημονικά τεκμηριωμένων θρεπτικών αναγκών του ίππου σε κοβάλτιο. Η ασφαλέστερη στρατηγική είναι η επιλογή διατροφικών συμπληρωμάτων με χαμηλές ποσότητες κοβαλτίου.

- Τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να χορηγούνται μόνο στη συνιστώμενη από τον κατασκευαστή δοσολογία και συχνότητα. Οι ετικέτες των προϊόντων αυτών πρέπει να διαβάζονται προσεκτικά κάθε φορά που χρησιμοποιούνται.

- Πολλά προϊόντα δεν έχουν αξιολογηθεί για το εάν επηρεάζουν τη συγκέντρωση κοβαλτίου στον ίππο. Η χρήση μη εγκεκριμένων συμπληρωμάτων ή συμπληρωμάτων με ανεπαρκή στοιχεία στις ετικέτες τους, τα οποία περιέχουν κοβάλτιο είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε παραβίαση των ορίων ανίχνευσης του κοβαλτίου και συνεπώς η χρήση τους δεν συνιστάται.   

- Η χορήγηση των συμπληρωμάτων διατροφής πρέπει να καταγράφεται στα βιβλία θεραπειών του σταύλου. 

Οι προπονητές πρέπει να αναζητούν πάντα για κάθε είδους θεραπεία και χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής τη συμβουλή των εγκεκριμένων κτηνιάτρων που ασκούν περίθαλψη στον ίππο.

 

ΠΗΓΗ: ΦΕΕ